Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator Update cookies preferences Přední Zborovice - oficiální stránky obce - O obci - Zajímavosti - Boží muka
Jdi na obsah Jdi na menu

Boží muka

bazimuka--2-.jpgJedny z neuvěřitelně vysokých sloupový božích muk čtvercového půdorysu stojí v poli mezi Předními Zborovicemi a Radošovicemi.

bazimuka.jpgJedny z neuvěřitelně vysokých sloupový božích muk čtvercového půdorysu stojí v poli mezi Předními Zborovicemi a Radošovicemi. Sledujeme stále červenou turistickou značku, projdeme vesnicí Přední Zborovice a pak pokračujeme kolem chat. Jakmile zdoláme poslední stoupání, objeví se nám    v poli, vlevo od naší cesty. Jsou již z dáli velmi dobře viditelná. (Můžeme je zahlédnout i z hlavní silnice z Volyně do Strakonic - v místě odbočení do Předních Zborovic.) Mají tři postupně  se zmenšující patra oddělená římsami.  V nejvyšší části jsou v protějších stěnách dva polokruhové výklenky směřující na jih a sever. Stavba je zakončena jednoduchou sedlovou stříškou pokrytou taškami a jednoramenným křížem. Pocházejí ze 17. století. Vztahuje se k nim též událost z roku 1742, z dob válečných tažení O dědictví rakouské. Vojáci měli tehdy svou základnu nedaleko Předních Zborovic a druhou u Čkyně.        V místě, kde stojí tato boží muka, došlo údajně k potyčce mezi vojáky z těchto základen, při níž někteří přišli  o život.

 

Poslední fotografie

Počasí


Mail list


Kontakt

obec@prednizborovice.cz

Úřední hodiny
Každé sudé pondělí: 18:00 - 19:00
mimo svátky